تهیه شربت برای تغذیه زمستان زنبوران

معمولاً ﻏﻠﻈﺖ ﺷﺮﺑﺖ ﻣﺤﺮک ﺑﻬﺎری را ﺑﻪ ﻧﺴﺒﺖ ۱ ﺑﻪ ۱ (ﻳﮏ ﮐﻴﻠﻮﮔﺮم ﺷﮑﺮ در ﻳﮏ ﻟﻴﺘﺮ آب) ‫درﻧﻈﺮ ﻣﯽ‌ﮔﻴﺮﻧﺪ و ﻧﺘﻴﺠﻪ ﺧﻮﺑﯽ ﮐﻪ اﻳﻦ ﻧﺴﺒﺖ ﻧﺸﺎن داده، ﺑﻪ اﻳﻦ ﻋﻠﺖ اﺳﺖ ﮐﻪ اﻳﻦ ﻧﺴﺒﺖ ﺗﺎ ﺣﺪودی ‫ﺷﺒﻴﻪ ﮔﻞ‌ﻫﺎ اﺳﺖ.
ﺑﺮای ﺗﻐﺬﻳﻪ زﻣﺴﺘﺎﻧﯽ ﺑﻬﺘﺮ اﺳﺖ از ﺷﺮﺑﺘﯽ ﺑﻪ ﻧﺴﺒﺖ ۳ به ۵ (دارای ۵ ﻗﺴﻤﺖ ﺷﮑﺮ و ۳ ‫ﻗﺴﻤﺖ آب) اﺳﺘﻔﺎده ﺷﻮد. ﻫﻢ‌ﭼﻨﻴﻦ ﺛﺎﺑﺖ ﺷﺪه ﮐﻪ زﻧﺒﻮران اﻳﻦ ﻧﺴﺒﺖ ﺷﺮﺑﺖ را در ﻣﻘﺎﺑﻞ ﺳﺎﻳﺮ ﻏﻠﻈﺖ‌ﻫﺎ ‫ﺑﺎ ﺳﺮﻋﺖ ﻋﻤﻞ ﺑﻴﺶ‌ﺗﺮ و ﺻﺮف ﮐﻢ‌ﺗﺮﻳﻦ اﻧﺮژی ﺑﻪ ﻏﺬای زﻣﺴﺘﺎﻧﯽ ﺗﺒﺪﻳﻞ ﻣﯽ‌ﮐﻨﻨﺪ.
‫ﻻزم اﺳﺖ ﮐﻪ در ﺗﻐﺬﻳﻪ زﻣﺴﺘﺎﻧﯽ ﮐﻨﺪوﻫﺎ، قبلاً ﻣﻘﺪار ﻏﺬای ﻣﻮﺟﻮد (ذﺧﻴﺮه ﺷﺪه) در داﺧﻞ ‫ﻫﺮ ﻳﮏ از ﮐﻨﺪوﻫﺎ را ﺗﺎ ﺣﺪودی ﻣﺤﺎﺳﺒﻪ ﻧﻤﻮده و ﺳﭙﺲ ﺑﻘﻴﻪ ﻏﺬای ﻣﻮرد ﻧﻴﺎز ﻫﺮ ﮐﻨﺪو را ﻣﺤﺎﺳﺒﻪ ﮐﺮده ‫و ﺑﻪ وﺳﻴﻠﻪ ﺷﺮﺑﺖ ﻧﻴﺎز ﮐﻨﺪوﻫﺎ را ﺑﺮﻃﺮف ﮐﺮد ﺗﺎ اﻳﻦ ﮐﻪ ﮐﻨﺪوﻫﺎ ﺑﻪ ﻣﻘﺪار ﮐﺎﻓﯽ ﻏﺬای ذﺧﻴﺮه ﺷﺪه ﺑﺮای ‫ﮔﺬراﻧﺪن ﻓﺼﻞ زﻣﺴﺘﺎن داﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﻨﺪ.
‫اﺻﻮلاً ﻣﻘﺪار ﻏﺬای زﻣﺴﺘﺎﻧﯽ ﻣﻮرد ﻧﻴﺎز ﻳﮏ ﮐﻨﺪو را ﺑﺮ ﻣﺒﻨﺎی ﺗﻌﺪاد ﺷﺎن‌ﻫﺎﻳﯽ ﮐﻪ روی آن‌ﻫﺎ را ‫از زﻧﺒﻮر ﭘﻮﺷﺎﻧﺪه اﺳﺖ، (ﭘﺮ از زﻧﺒﻮر ﺑﺎﺷﻨﺪ) ﺑﺮآورده ﻣﯽ‌ﮐﻨﻨﺪ و ﺑﻪ ازای ﻫﺮ ﺷﺎن ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﻧﻮع ﮐﻨﺪو ﻣﺜﻼ ‫ﺑﺮای ﻳﮏ ﮐﻨﺪوی ﻻﻧﮕﺴﺘﺮوت ۱/۵ ﮐﻴﻠﻮﮔﺮم و ﻳﮏ ﺷﺎن داداﻧﺖ را ﺣﺪود ۲ ﮐﻴﻠﻮﮔﺮم ﺷﮑﺮ ﺑﺮآورد ‫ﻣﯽ‌ﮐﻨﻨﺪ.
ﻋﻼوه ﺑﺮ آن ﻣﻘﺪار ﻳﮏ ﮐﻴﻠﻮﮔﺮم ﺷﮑﺮ ﻧﻴﺰ ﺑﻪ ﺧﺎﻃﺮ ﺻﺮف اﻧﺮژی در ﻣﻮﻗﻊ ﺗﺒﺪﻳﻞ ﺷﺮﺑﺖ ﺑﻪ ﻋﺴﻞ ‫ﻣﺼﻨﻮﻋﯽ و اﻧﺘﻘﺎل آن ﺑﻪ ﺣﺠﺮه ﻫﺎ، ﺷﺎن‌ﻫﺎ در ﻧﻈﺮ ﮔﺮﻓﺖ و ﺑﺮای ﻣﺤﺎﺳﺒﻪ ﺷﺮﺑﺖ ﻣﻮرد ﻧﻴﺎز (لیتر) ﻫﺮ ﮐﻨﺪو را از راﺑﻄﻪ ‫وزن ﺷﮑﺮ ﺑﻪ ﮐﻴﻠﻮﮔﺮم ‫را بر عدد ۱/۶۵ تقسیم کرده و بعد حاصل را با حجم آب (لیتر) جمع می‌کنیم.
مثلا ﮐﻨﺪوﻳﯽ از ﻧﻮع ﻻﻧﮕﺴﺘﺮوت دارای ۶ ﺷﺎن ﭘﺮ از زﻧﺒﻮر دارﻳﻢ ، اﮔﺮ ذﺧﻴﺮه ﻏﺬاﻳﯽ آن ۴ ‫ﮐﻴﻠﻮﮔﺮم ﻋﺴﻞ ﺑﺎﺷﺪ، ﺑﺎ شربت ﺑﻪ ﻧﺴﺒﺖ ۲:۳ ( ۳ ﻗﺴﻤﺖ ﺷﮑﺮ ۲ ﻗﺴﻤﺖ آب ) ﺗﻐﺬﻳﻪ ﻣﯽ‌ﺷﻮد.

ﺣﺠﻢ ‫ﺷﺮﺑﺖ ﻣﻮرد ﻧﻴﺎز را ﻣﺤﺎﺳﺒﻪ ﮐﻨﻴﺪ
‫ﺣﻞ: اﺑﺘﺪا ﻓﺎﮐﺘﻮرﻫﺎی ﻻزﻣﻪ را ﻣﺤﺎﺳﺒﻪ ﻣﯽ‌ﮐﻨﻴﻢ: ‫ﮐﻴﻠﻮﮔﺮم  ۹=۱/۵*۶
‫١ــ ﺷﮑﺮ ﻣﻮرد ﻧﻴﺎز ‫ﮐﻴﻠﻮﮔﺮم ۱۰=۱ ۹
‫٢ــ ﺑﺮای ﺻﺮف اﻧﺮژی ﺑﺮای ﺗﺒﺪﻳﻞ ﺷﺮﺑﺖ ﺑﻪ ﻋﺴﻞ ۱ ‫ﮐﻴﻠﻮﮔﺮم ﻧﻴﺎز اﺳﺖ.
‫٣ــ ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ۴ ﮐﻴﻠﻮﮔﺮم ذﺧﻴﺮه ﻋﺴﻞ ﮐﻨﺪو ﺷﮑﺮ ﮐﻤﮑﯽ ﻣﻮرد ﻧﻴﺎز ‫ﮐﻴﻠﻮﮔﺮم ۶=۴-۱۰
‫۴ــ ﺑﺮای ﻣﺤﺎﺳﺒﻪ آب ﻣﻮرد ﻧﻴﺎز ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از ﺗﻨﺎﺳﺐ

‫لیتر آب کیلو گرم شکر
2 3
لیتر آب  4 =؟ 6


 حال با استفاده از حجم آب بدست آمده عدد ۴ را در فرمول حجم شربت مورد نظر وارد کرده و مقدار شربت مدنظر را محاسبه می‌کنیم. یعنی ابتدا ۶ (حجم شکر مورد نیاز) که با توجه به مورد ۳ به دست آمده بود را بر عدد ثابت ۱/۶۵ تقسیم کرده و حاصل آن را با عدد ۴ (حجم آب مورد نیاز) که از فرمول بالا بدست امده جمع می‌کنیم  و در آخر به عدد ۷/۶۳ یعنی حجم شربت مورد نیاز برای کندو می‌رسیم.